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Issues Presented: 

 
 ·    Does EMTALA require a referring hospital to provide appropriate medical staff 

(Physicians, Nurses, Respiratory Therapists, etc.) during an interfacility transfer of a 
patient requiring an advanced level of care, when only a “Basic Life Support” ambulance 
is available? 

 

·     Are Kentucky regulations on “minimum staffing guidelines” preempted by EMTALA in 
the case of an interfacility transfer to allow a medical provider who is not employed by the 
licensed ambulance agency to provide the highest level of care while on board the licensed 
ambulance? 

 
Relevant Statutory Provisions: 42 U.S.C. § 1395dd; KRS § 311A.030.  

Relevant Regulatory Provisions: 202 KAR 7:501. 

Advisory Opinion:  

 42 U.S.C. § 1395dd(b)(1) requires that if any individual comes to a hospital with an 

emergency medical condition, the hospital must provide either medical examination and treatment 

within the hospital, or “transfer the individual to another medical facility in accordance with 

subsection (c) of this section.”  Subsection (c)(2)(D) states that an appropriate transfer is one “in 

which the transfer is effected through qualified personnel and transportation equipment, as 

required including the use of necessary and medically appropriate life support measures during the 

transfer…” 

 Federal courts have interpreted ‘qualified personnel’ to mean clinicians who are competent 

to treat complications that may develop as a result of a patient’s condition en route to a receiving 



hospital.  For example, in Burditt v. U.S. Department of Health and Human Services, the Fifth 

Circuit stated that while the obstetrical nurse and two emergency medical technicians who 

accompanied a pregnant patient in transit were qualified to deliver her baby in the absence of 

complications, “they were unqualified to perform a cesarean section or treat the other 

complications from [the patient’s] hypertension that could have developed.”1  This analysis led to 

a finding that the transfer at issue in Burditt “violated the appropriate-transfer requirement of 42 

U.S.C. § 1395dd(c)(1)(B).” 

 While 202 KAR 7:501 states that its minimum staffing requirements “shall not prevent a 

provider from utilizing staff other than that required by this administrative regulation in disasters; 

mass casualty incidents; or extraordinary scene conditions that would impair the safety of the 

patient or personnel operating at the scene”, the above-stated federal law preempts this potentially 

restrictive state regulatory provision.2  In emergency situations in which appropriate hospital 

personnel deem a transfer necessary for the sake of the patient’s health, the hospital is required by 

federal law to ensure that the vehicle transporting the patient is appropriately staffed and equipped 

to handle any complications that may develop as a natural result of the patient’s condition(s), 

regardless of whether the vehicle is minimally staffed and equipped pursuant to Kentucky law 

and/or administrative regulation, and regardless of whether the patient is being transported in a 

disaster, mass casualty incident, or extraordinary scene condition.  If the hospital needs to provide 

its own personnel to meet this federal requirement, such personnel should be allowed to 

accompany the patient during transport or appropriately equip the vehicle, despite the absence of 

employment or contract with the ambulance service in possession of the vehicle.  

 

                                                             
1 Burditt v. U.S. Department of Health and Human Services, 934 F.2d 1362, 1373 (1991). 
2 U.S. Const. art. VI., § 2. 


