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Issue Presented: Whether Class I ground ambulance services may refuse to provide basic life 

support (BLS), advanced life support (ALS), or medically necessary transportation for indigent 

patients in emergency situations if there is no one to guarantee payment. 

Relevant Statutory Provisions: 311A.030. Administrative regulations relating to ambulance 

services, first-response providers, and emergency medical services training institutions. 

Relevant Regulatory Provisions: 202 KAR 7:010. Definitions for 202 KAR Chapter 7; 202 

KAR 7:501. Ambulance providers and medical first response agencies. 

Advisory Opinion: A Class I ground ambulance service may not refuse to provide basic life 

support (BLS), advanced life support (ALS), or medically necessary transportation for indigent 

patients in emergency situations based solely on the fact that no one has guaranteed payment 

prior to the delivery of services. 

 202 KAR 7:051 § 1(21) defines an “emergency" situation as “services provided after the 

sudden onset of a medical condition or injury manifesting itself by acute symptoms of such 

severity (including severe pain) that the absence of immediate medical attention could 

reasonably be expected to result in placing the patient’s health in serious jeopardy, serious 

impairment to bodily functions or serious dysfunction of any bodily organ or part.”  No language 

in this regulation suggests that an emergency situation is limited to a 9-1-1 response.  In the case 

that an interfacility transport is necessitated by the fact that unless the patient is moved to a 



different facility, their health will be placed in jeopardy in accordance with 202 KAR 7:051, an 

interfacility transport may be considered an “emergency”. 

 All ambulance providers, including Class I ground ambulance services, must answer any 

emergency call within their service area if a unit is available, according to 202 KAR 7:501 § 6(8), 

which plainly states that “a provider shall not refuse a request for emergency service if a unit is 

available in the service area.”  Nothing in this administrative regulation, which details all 

ambulance providers’ operating requirements, indicates that an exception exists for circumstances 

in which no payment is provided on behalf of an indigent patient.  If an indigent patient requires 

emergency medical transport within a Class I ground ambulance provider’s service area, service 

is to be provided in accordance with 202 KAR 7:501 § 6(3), which states that all “requests for 

emergency service shall be dispatched or notified within two (2) minutes of the call taker 

determining the correct address or location of the emergency incident site.”  

 Therefore, it is the opinion of the Kentucky Board of Emergency Medical Services that in 

an emergency situation, a Class I ground ambulance service may not refuse to provide basic life 

support (BLS), advanced life support (ALS), or medically necessary transportation for indigent 

patients based solely on the fact that payment has not been guaranteed prior to the delivery of 

services. 

 

  

 


