ADVISORY OPINION
Kentucky Board of Emergency Medical Services
KBEMS 2011-001
May 19, 2011

Issue Presented: When is it permissible for an out-of-county service to engage in
nonemergency transports in a geographic area undefined by their CON?

Relevant Statutory Provisions: 311A.030 Administrative regulations relating to ambulance
services, etc.

Relevant Regulatory Provisions: 202 KAR 7:501 Ambulance providers and medical first
response agencies.

Adyvisory Opinion Request: Rowan County and Montgomery County Emergency Medical
Services (EMS) have both requested Advisory Opinions from the Kentucky Board of Emergency
Medical Services (KBEMS). The requests are essentially the same and focus on the EMS
licensing term “geographic service area.” The following opinion addresses the issues presented
in the requests submitted to KBEMS.

In addressing these requests, it is important to define the term “geographic service area.” No
official definition appears in either KRS 311A.010 or 202 KAR 7:010. The term first appears in
202 KAR 7:501 § 2(4)(g) which requires that “the specific geographic area to be served” appear
on the issued license.

Although paragraph (4)(g) is the first mention in regulation or statute of the “geographic service
area,” the term originates earlier in 202 KAR 7:501 § 2( 1). This paragraph prohibits any entity
from providing “ambulance services” if that entity has not “obtained a license from the Board
pursuant to this administrative regulation and certificate of need if appropriate.” Despite the fact
that the word license appears prior to certificate of need (CON) in 202 KAR 7:501 § 2(1), the
CON actually is a “condition precedent” to the issuance of a license. In other words, the CON
must be applied for and granted through the Office of Health Policy prior to the Board acting
upon any application for licensure as an ambulance service.
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KRS 311A.030, which gives KBEMS the power to regulate ambulance services, also states,
“Nothing in this section shall be construed to change or alter the issuance of certificates of need
for emergency medical services providers.” This clause is referred to, in general terms, as a
reservation clause and ensures that the agency with jurisdiction over a matter maintains that
jurisdiction despite other laws such as KRS 311A. In this case, the Cabinet for Health and
Family Services, specifically the Office of Health Policy (OHP), oversees the issuance of CONss.
Pursuant to the power granted it in KRS 218B.020, the OHP issues CONs upon application for
and demonstrated need in a particular geographic area. Once they issue the CON, the OHP
notifies KBEMS that a need has been certified in a designated area. That notification is the
impetus for KBEMS’ action on a properly filed application for an ambulance service license.

When KBEMS begins their process, the CON is transformed into what the EMS regulations refer
to as the “geographic service area” (GSA). Having moved from the OHP to KBEMS, the
ambulance service no longer falls under the jurisdiction of the Cabinet for Health and Family
Services but falls fully under KBEMS” jurisdiction. Consequently, all regulations pertaining to
ground ambulance services apply to all licensed providers. This means that 202 KAR 7:501
controls matters pertaining to GSA.

The geographic service area is equivalent to the original area used to grant the CON.
Consequently, the general rules for GSA are as follows:

The ambulance service that applied for and received the CON and a license from
KBEMS has the right to conduct its services in the area designated in the CON
and on the license.

No other ambulance service may provide services in that area without first applying for
and obtaining a CON and thereafter applying for and receiving a license through
KBEMS.

Those are general rules, but the regulations promulgated by KBEMS create exceptions to the
general rules. 202 KAR 7:501 § 2(6) allows licensed providers to respond to calls outside their

GSAs but limits permissible responses to the following situations:

(a) Mutual aid under an existing agreement with another licensed provider whose
geographic service area includes the area in which the emergency call is made;

(b) Disaster assistance;

(c) Nonemergency transfers from damaged or closed health facilities: or

(d) Interfacility care to residents of its service area, who are patients in facilities
outside of its service area, for the purpose of returning the patients to their home

service area or transporting them to another health facility.

202 KAR 7:501 § 2(6) makes it clear that no other exceptions exist by using the word, “only.”
The full paragraph states, “A licensed provider may respond to calls outside of its geographic



service area only if the provider is providing. . . .” (emphasis added) Subparagraphs (a) - (d) are
the four limited situations that follow paragraph (6).

Because a provider may only venture into another provider’s GSA under those limited
circumstances, it could appear contradictory that 202 KAR 7:501 § 6 “Operating Requirements”
contains a “Good Faith Effort” provision Pursuant to 202 KAR 7:501 $ 6(7)

[a] provider may accept a request to provide service outside of its service area

if it requires documentation from the requesting facility or provider that a good
faith effort was made to utilize a provider licensed for the area, except as provided
for in Section 2(6) of this administrative regulation.

The following elements of the “good faith effort” provision (GFEP) are important to note:
a. The GFEP requires a “documented” effort to obtain an in-service-area provider;

b. The documentation must come from either the requesting facility or the in-service-
area provider; and

c. The GFEP is subject to the exceptions in 202 KAR § 2(6)(a)-(d); in other words, if
one of those exceptions exists, the out-of-service-area provider need not have a
documented GFEP.

The GFEP is a measure placed in the administrative regulations as a means to protect the patient,
first and foremost; healthcare facilities; and both in- and out-of-service-area providers. It
protects the patient from being left stranded when the in-service-area provider will not or cannot
respond for hours. It protects healthcare facilities by ensuring they need not merely accept the
delay in transporting that an in-service-area provider might unilaterally impose. Additionally, it
protects in- and out-of-service-area providers by allowing the in-service-area provider to call an
out-of-service-area provider if necessary. This protection would most likely come into play
when a second in-service-area provider has failed to respond and then later complains about the
out-of-service-area provider coming into that GSA.

Putting all these areas of discussion together, the GSA, the Regulatory Exceptions, and the Good
Faith Effort Provision create a finely tuned mechanism for maintaining the original areas
contemplated when CONS are issued. The process put into graphic terms follows on the next
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This model and the discussion before it, provide the basis for creating an area through the CON
process, transforming that original area to a different regulatory term, and setting logical and
rational limitations on that area through promulgated administrative regulations. Consequently,
the CON, once created and then turned into the GSA is not like an impenetrable fence,
maintained and controlled by the licensed provider. It is an area where a provider may always
operate but that operation is subject, at all times, to the regulatory authority of KBEMS. In
exercising that authority, the Board has seen fit to apply several exceptions by which all
providers must operate in relation to the GSA. :

Specific Questions Relevant to GSA:

The following questions have been taken nearly verbatim from the Advisory Opinion Requests
submitted by Rowan County and Montgomery County Emergency Medical Services Providers:

1. When can an out-of-county Ambulance Service enter into another county’s service area
to provide non-emergency or emergency transports?

The general rule requires licensed ambulance providers to limit their runs to their geographic
service area as determined by the initial CON grant. That rule is subject to four exceptions and
one good faith effort provision. If any one of the four exceptions apply, an out-of-service-area
provider may venture into another provider’s service area. If none of the exceptions apply, the
out-of-service-area provider can enter another provider’s GSA only after obtaining documented
proof of a good faith effort and subsequent failure to secure action by local service provider.
That documented proof may come from the requesting facility or the requesting provider. It
must be more than the out-of-service-area’s self-serving statement that the local provider was
sought and could not respond.

2. Can an out-of-county provider force the hospital in another county service area to call
them to return patients from their county? (1) Back to their home county and/or (2) To
transport to another hospital without the permission of the hospitals home county
Ambulance Provider.

On both counts, the answer is “No.” The four exceptions to the general rule are merely
permission. They do not amount to an entitlement. An out-of-service-area provider may request
that a facility call them when one of their in-area residents needs transport, but the provider has
no claim to those individuals. First, the patient’s desires are always paramount, so if the patient
actually indicates that he does not wish to be transported by his home service, the provider has
no authority to force the patient to use that service. Second, KBEMS has no jurisdiction over
healthcare facilities. Who the healthcare facility chooses to call is entirely up to the facility.
However, it is unethical for the resident’s home service to allege a right to transport.

3. Does the county provider with a hospital within its CON coverage area need to get
permission to return patients home from other counties?

No permission is required to transport that patient home. The transport has originated in the
county where the service provider is licensed to provide EMS. Nothing in the “resident



transport” exception prevents a provider from entering another service area to finish a transport.
The exceptions are meant to protect providers from an ongoing “invasion” of another provider’s
service area to answer calls in that area.

4. Can a provider venturing into another’s service area provide transport to a resident of
another’s service area without the permission of the county holding the CON?

If an out-of-service-area provider goes into a county to retrieve a resident of the provider’s home
county, that out-of-service-area provider may transport that resident in two ways:

a. Back to their home service area; or
b. To another health facility.

Nothing in this exception indicates the other health facility must be in the home service area.
Additionally, the use of “or” makes these transport options exclusive of one another, giving rise
to the presumption that the other health facility is in someone else’s geographic service area or
out of state entirely. The regulations do not have a requirement that permission must be sought
to enter into the geographic service area where the facility sits. Again, the issue is where the
transport initiated. If the service provider could legally enter into that area and retrieve that
patient for either transport home or on to another facility, no permission is required to do so on
either end of the run.

5. How can the interpretation of the 202 KAR 7:501 § 2(6)(d) override a provider’s license
for a geographical service area established by the certificate of need process and KBEMS
licensure?

The CON process and KBEMS’ recognition of the geographic service area are not undermined
by the promulgation of regulations that create exceptions to the general rule of geographic
service area. The Board has the power to promulgate regulations, and these particular exceptions
have gone through the necessary processes. In essence, the Board has properly exercised its
jurisdiction over ground ambulance providers by setting such exceptions.

6. For the purpose of the regulation what is the definition of facility?

The current regulation and statute have no provisions that specifically define “facility.” In KRS
311, the repealed EMS statute, the following definition appears in KRS 311.621(9)

"Health care facility" means any institution, place, building, agency, or portion
thereof, public or private, whether organized for profit or not, used, operated, or
designed to provide medical diagnosis, treatment, nursing, rehabilitative, or
preventive care, and licensed pursuant to KRS Chapter 216B.



KRS 216B governs the “Licensure and Regulation of Health Facilities and Services” and at KRS
216B.015(12) defines “Health facility” as

- - - any institution, place, building, agency, or portion thereof, public or private,
whether organized for profit or not, used, operated, or designed to provide medical
diagnosis, treatment, nursing, rehabilitative, or preventive care and includes

alcohol abuse, drug abuse, and mental health services. This shall include, but

shall not be limited to, health facilities and health services commonly referred to

as hospitals, psychiatric hospitals, physical rehabilitation hospitals, chemical de-
pendency programs, tuberculosis hospitals, skilled nursing facilities, nursing facilities,
nursing homes, personal care homes, intermediate care facilities, family care homes,
primary care centers, rural health clinics, outpatient clinics, ambulatory care facilities,
ambulatory surgical centers, emergency care centers and services, ambulance providers,
hospices, community mental health and mental retardation centers, home health
agencies, kidney disease treatment centers and freestanding hemodialysis units, facilities
and services owned and operated by health maintenance organizations directly providing
health services subject to certificate of need, and others providing similarly organized
services regardless of nomenclature

Although the current EMS statute, KRS 311A, contains no definition but uses the term, it could
be assumed that the relationship between 311A and 216B remains intact. It is not necessary,
however, to make that argument. The agency with jurisdiction over the CON process through
which both healthcare facilities and ambulance services must go has exercised their authority in
defining “facility.” KBEMS should follow that definition unless an amendment to KRS 311A or
to its administrative regulations expressly defines “facility” in a different way.

Rowan County EMS submitted the following examples to request application of facts to
regulations:

1. County (A) is the home county with the CON. County (B) is venturing into County (A)
geographic service area to take County (C) resident to a hospital or nursing without
permission of County (A).

Under this scenario, no exception applies under 202 KAR 7:501 § 2(6)(a)-(d). Because the
patient is a resident of County C, not County B, the resident transport exception does not apply.
Once it is determined that no exceptions apply, the question arises whether County B can benefit
from using the good faith effort provision that appears in 202 KAR 7:501 § 6(7). To do so,
County B must obtain documentation that the requesting healthcare facility or provider could not
secure the services of a provider who actually holds a license to operate in that geographic
service area. If County A complains to KBEMS, and County B cannot prove such effort through
actual, written documentation, County B may be subject to disciplinary action under KRS 311A.



2. County (A), the home county that holds the geographic service area, does not want
County (B) to venture into its geographic service area to return a County (B) resident home
or to another hospital. Can County A stop County B?

No, County A cannot stop County B from coming into its geographic service area if the person to
be transported is a County B resident. The only ones who could stop County B would be the
resident and/or the healthcare facility. If the resident does not want to be transported by County
B, the resident’s wish should be honored. Additionally, if the healthcare facility has no desire to
have County B come and retrieve the patient, County B cannot force the healthcare facility to
allow them to do so. The exception under 202 KAR § 2(6)(d) is permission, not entitlement.

The Advisory Opinion’s Bottomline: The CON process determines whether a need exists in a
particular geographic location. The licensure process transforms that CON into a “geographic
service area.” Upon licensure, the provider granted that geographic service area may only
operate in that area and providers not granted that area may not operate there as a general rule.
However, that basic rule has exceptions created by the Board through the promulgation of
administrative regulations. The exceptions grant permission, but do not create an entitlement, for
providers to enter another geographic service area. Additionally, the same regulation has a good
faith effort exception. This exception requires a provider contemplating entry into another
geographic service area to first obtain documentation that a good faith effort was made to contact
and obtain the services of the area provider. This documented good faith effort is meant to
protect the out-of-service-area provider against a complaint lodged by the provider who holds the
license in that area. To prevent use of the good faith effort provision by outside providers,
KBEMS recommends providers work at cultivating good relationships with the healthcare
facilities in their geographic service area. Additionally, KBEMS recommends that out-of-
service-area providers extend the courtesy of notice to the in-service-area provider whenever
venturing into another’s geographic service area. Currently, however, KBEMS cannot require
the out-of-service-area provider to seek permission if one of the four general exceptions or the
good faith effort provision is invoked.

KBEMS recommends providers have a good working relationship and extend to other providers
the courtesy of notice when venturing into another provider’s area, but no permission is required
if acting pursuant to the exceptions or the good faith effort provision.

Pamela M. Duncan
Legal Counsel
Kentucky Board Emergency Medical Services



